Basisschool De Leeuwerik in Einighausen begint schooljaar vol energie

Van opstartproblemen hadden de scholieren van basisschool De Leeuwerik maandag geen last. Vol energie stortten ze zich op de nieuwste gadget: Energy Floor – The Gamer. Daarmee heeft de school uit Einighausen een Limburgse primeur.

Als de 230 kinderen het schoolplein van basisschool De Leeuwerik opkomen om te gaan beginnen aan een nieuw schooljaar heeft niemand iets in de gaten. Op het plein is een vlak van twee bij twee meter afgedekt met een kleurrijk zeil en pylonnen. In eerste instantie hebben de meeste kinderen alleen maar oog voor de vriendjes die ze een tijdlang gemist hebben. Gestaag stijgen de decibellen, totdat directeur Nicole Clemens de microfoon pakt en de aandacht vraagt. Eén voor één worden alle juffen en meesters voorgesteld. Met een schuin oog kijken veel kinderen naar die ene afgezette plek. Wat zou er toch onder het zeil zitten?

Basisschool De Leeuwerik in Einighausen begint schooljaar vol energie

Primeur

„Een jaar geleden werden we benaderd door Energy Floor. Zij hebben een vloer ontwikkeld bestaande uit negen zonnepanelen waarop kinderen spelletjes kunnen spelen. Dat duurzame sprak me bijzonder aan”, vertelt Clemens.

Inmiddels liggen er landelijk twintig exemplaren op de schoolpleinen. Het feit dat ze de eerste van Limburg zijn, gaf het juiste zetje de vloer aan te schaffen. „Dat maakt het extra leuk”, zegt een zichtbaar trotse directeur. „Je kunt ook een klimrek aanschaffen, maar dit sluit aan bij de tijd waarin we leven. Alles wordt digitaler, de manier van spelen verandert daardoor ook.” Scores Op dit moment kent de vloer, die werkt op zonne-energie, vier spellen gericht op onderwijs: coördinatie, rekenen, memory en een spel waarbij ‘duurzaam’ lampen moeten worden uitgeschakeld. Al die spellen leveren scores op. Hoe meer punten, hoe meer spellen er bijkomen. Ook worden alle scores bijgehouden en kan de school zo battles voeren met andere scholen die de vloer hebben. „Daarnaast kunnen kinderen uit groep 7 en 8 zelf spellen ontwerpen. Deze voegen we dan toe. Genoeg uitdagingen dus voor de kinderen.”

Kosten

Goedkoop is de vloer niet. De school betaalde 16.000 euro, geld dat afkomstig is uit de bijdrage die ouders betalen om hun kinderen te laten overblijven op school. „Het geld vloeit zo direct terug naar de kinderen”, legt Clemens uit. „Het is veel geld, maar het levert ook genoeg op. Kinderen bewegen spelenderwijs en steken er iets van op.”

De jarige Noah en Ruben hebben de eer The Gamer te openen, samen met meesters Elwin en Tim die afgelopen week jarig waren. Het is al snel feest. In no time krioelen alle leerlingen richting de spellenvloer. De directeur kijkt zichtbaar trots en verzekert een ouder dat de mat tegen een stootje kan en hufterproof is.

Roosters

„Als de kinderen straks naar hun klaslokaal gaan, wordt hun uitgelegd hoe de mat werkt en mogen ze testen. De eerste twee dagen laten we ze vrij om te spelen, maar als het een succes blijkt gaan we wellicht roosters invoeren.”

En dat de vloer in trek is blijkt. Als de kinderen in hun klas zitten, kunnen enkele ouders het niet laten.

Bron: dagblad de Limburger